Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Világégés előtti beszerzendők a nagyanyám szerint

2012.01.14
Nagyanyám sokszor elmondta gyerekkoromban, hogy mit kell tenni, ha jön a háború. A legtöbb megjegyzendő tanács természetesen az élelmezéssel volt kapcsolatos, de érdemes most is elgondolkodni rajtuk. Akkoriban unalmasnak találtam ezeket a tanmeséket, sőt kicsit meg is mosolyogtam, hiszen egy gondtalan gyereknek teljességgel elképzelhetetlen az, hogy egyik napról a másikra felborul a kis élete, és már nem olyan biztos a reggeli kakaó, vajas kiflivel.
 
 
Nincs tévénk, nehogy valóságshow-t, vagy híradót nézzünk, inkább sorozatokat nézünk dvd-ről, így legalább a gyerek se bámulja a mesecsatorna 50%-nyi reklámidejét, és nem tudósít a legújabb, legszuperebb  tizenezer forintos játékokról folyamatosan, mint pár éve, amikor még bámulhatta ezeket a csatornákat. De van internetünk, és persze elolvasunk minden félelmetes gazdasági hírt, hogy aztán felhívjam a barátnőmet és megkérdezzem tőle, hogy: Olvastad?!
 
Talán ezért, talán másért, de egyre gyakrabban jutnak eszembe nagyanyám szavai. Lássuk mit is mondott ő, és mi a mai valóság.
 

1.      Mindig legyen a háznál egy nagy bödön zsír.

A zsírban lehet áram nélkül is tartósítani a húst, egy nagy bödön zsírban simán elfér 10 libacomb is, a májról nem is beszélve, de mehet bele bármi más is, a lényeg, hogy jól legyen megsütve, majd zsírral vastagon borítva.

2011: nincs zsírosbödön itthon, egyébként szoktam télen kacsacombot konfitálni, de azért ha plusz hús kerül a házhoz, inkább lefagyasztom. Szerencsére húsárut szoktunk füstölni minden évben.

2.       Mindig legyen egy párnahajnyi szárazbab.

Ezen nincs mit magyarázni, a bab az finom, és kell tavaszra is, hogy újra lehessen ültetni.

2011: attól félek, hogy megzsizsikesedik ennyi bab, a másik, hogy Budapesten nem tudnám elültetni. Egyébként az erdőbényei babültetvényem nagyon szépen termett idén nyáron, úgyhogy ezt kipipálhatjuk végre.

3.       A befőttes üvegeket mindig tisztán, celofánnal és újságpapírral fedve tegyük el.

Így ha nagy ínség is van, de mégis kerül valami gyümölcs a házhoz, gyorsan el lehet tenni, nem kell energiát pazarolni a mosogatásra is újra, mondjuk a víz felforralásával.

2011: bevallom, ezt felesleges tanácsnak érzem a XXI. században. A befőttes üvegeket én is elmosva teszem el – naná – de a tetejét is rá csavarom. Hol van már a celofán?

4.       Legyen két évre elegendő tűzifa.

Ezen nincs mit magyarázni.

2011: központi gáz cirkó. Ha nincs, Budapesten megfagyunk, hiába van fa, nincs cserépkályha amiben eltüzelhetjük. A tanács egyébként jogos, ezt saját bőrömön is megtapasztaltam múlt hétvégén, amikor Erdőbényére megérkezett a rendelt tűzifa: friss vágású tölgy, hogy egy kis képzavarral éljek: csavarni lehetett belőle a vizet. Idén a tavalyi fát kéne a kályhába rakni, ha lenne tavalyi. Na, majd jövőre az ideit.

5.       Legyen otthon jó sok petróleum.

Mama, ezen sajnos túllépett az idő, nincs petróleum lámpánk.

2011: van viszont legalább 500 mécsesünk, és erősen gondolkodunk egy napelem beszerzésén a háztetőre, biztos ami biztos.

6.       Annyi pálinka és bor legyen otthon, amennyi csak elfér a pincében.

A pálinkát és a bort mindig el lehet adni, ha másképp nem megy, el lehet cserélni.

2011: az ötletet békeidőben is támogatom, de sajnos nincs pincénk :-)

Na, és persze a szokásosak a kamrapolcra:

20 kg cukor  (kicsit sokallom)
3 kg só
2 kosár csipkebogyó
20 üveg szilvalekvár
fűszerek
kamilla virág
kovász
liszt
ecet
 
kötszer és gyógyszerek
 
 
Remélem nem lesz háború, elég rosszul állunk ugyanis.

Forrás: http://fuszereslelek.blog.hu/2011/11/10/vilageges_elotti_beszerzendok_a_nagyanyam_szerint