Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őszi tisztítás gyógynövényekkel

2011.10.12

oszi.pngAz ősz az egyik legszebb évszak. A változó levelű, ezer színben pompázó őszi erdő szemet gyönyörködtető látványa csak a mérsékelt éghajlaton élő emberek kiváltsága. Tegyenek nagy sétákat a természetben, menjenek kirándulni, élvezzék a vénasszonyok nyarát, vagy ahogy máshol szebben mondják: az indián nyarat.

Egészségükre most is gondoljanak. Lassan itt az ideje egy újabb méregtelenítésnek, hogy testünk kellőképpen felkészüljön a vitaminhiányos, ködös és hideg télre.

„Quod me nutrit me destruit”—ami táplál, el is pusztít, mondja a latin mondás. Leginkább táplálkozásunkkal vigyázhatunk magunkra, a méregtelenítésben is fontos szerepe van annak, mit eszünk—vagy mit nem. A böjt fogalma, mely a nem evést vagy korlátozott evést jelenti, nemcsak tavaszra korlátozódik.. Legeredményesebbek a léböjt kúrák, amelyeket csak teljesen egészséges emberek végezzenek. Dr. Oláh Andor nagy tekintélyű és nagy tudású orvos-természetgyógyász a következő léböjtkúrát ajánlja gyümölcsökkel: „1-2-3 napon, maximum egy héten keresztül 2-4 óránként igyunk meg 2 dl otthon készített nyers gyümölcs- vagy zöldséglevet. Egyszeri alkalommal vagy zöldség-vagy gyümölcslevet igyunk, a nap folyamán váltakozhat a gyümölcs és zöldség ( sárgarépa, cékla, stb) lé. A léböjtkúra kitűnő betegségmegelőző, egészségerősítő módszer, a szerveket kiméli, a szervezetet tisztítja. Olyan radikális változást idéz elő, amely „kés nélküli műtét” nek nevezhető”.*1

Kevésbé radikális módszer a hús nélküli étrendre való áttérés, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. Olcsó és nagyon jó a cékla, mindenkinek ajánlom heti 1-2 alkalommal a nyers céklalé fogyasztását. Kitűnő vérképző, rákmegelőző, immunrendszer erősítő és méregtelenítő hatású, emellett sok ásványi anyag van benne. Kellemetlen ízét enyhíthetjük almával, naranccsal. Az alma egyébként is ajánlatos a méregtelenítő kúra alatt béltisztító és immunerősítő tulajdonsága miatt. Csökkenti a káros koleszterin szintjét is.

Méregtelenítő szerveink a vese és a máj. Gyógyteákkal tisztíthatjuk ki ezeket a fontos szerveinket. Ha erre a célra használjuk őket, reggel éhgyomorra kell egy csészével meginni. Készíthetnek házilag is tisztító teakeveréket: csalán, aranyvessző, erdei málnalevél és bodzavirág legyen egyenlő arányban benne. Négy-hat hétig igyák napi egy csészével, ennyi idő alatt kitisztul a szervezetük.

A csalán (Urtica Dioica) rendkívül jó vesetisztító, akár magában fogyasztva is hatásos méregtelenítő. Vérképző, vizelethajtó, általános erősítő. Használható reumára, köszvényre, cukorbetegségre, hólyaghurutra és magas vérnyomásra. Enyhíti a gyomor-és bélhurutot, elhajtja a vesehomokot. Van benne C-vitamin, karotin, ásványi anyagok, pl vas, emiatt van a vérképző hatása. Ovidius leírásából ismerjük a szerelmi bájital receptjét, melyben csalán is van, és az ókoriak azt is tudták, hogy a csalán növeli a férfierőt.

Az aranyvessző (Solidago Gigantea) izzasztó, vizelethajtó, vesetisztító. Májbántalmakra is jó a teája, tehát többszörösen is méregtelenít. Fájdalomcsillapító hatását nemrég fedezték fel. Az erek rugalmasságát növelő, vérkeringést javító hatása flavonoid tartalmának köszönhető. Összehúzó, sebgyógyító hatása mellett használható inkontinenciára is.

Az erdei málnalevél (Rubus Idaeus) teája tonizálja az izmokat, ezért minden tisztító kúrának is része kell legyen. A II. Világháború alatt egyik alkotórésze volt az akkoriban népszerű élvezeti teának. Csökkenti a húgysavat, cukorbajra, vese- és hólyaghomok ellen is hatékony. Izzasztó, vérképző és vérserkentő a teája. Enyhe görcsoldó és összehúzó hatású. Külsőleg lehet gyulladt vagy pattanásos bőrt mosogatni vele. Szülés előtt 2 héttel napi egy csésze málnalevél tea rugalmassá teszi a méhfalat. Történelmi hagyománya van Angliában és Hollandiában is a szülés könnyebbé tételének málnalevél teával.

A bodza (Sambucus Nigra) egyik legkiválóbb gyógynövényünk, minden részét használhatjuk. Vértisztításra, vizelethajtásra és izzasztásra leginkább a virágából készült tea használatos, akár testsúlycsökkentésre is ihatjuk. Ilyenkor napi 5 csészével kell meginni belőle legalább 4 héten keresztül. Segíti az emésztést, enyhíti a köhögést, gyorsítja a nátha lefolyását. Külsőleg toroköblögetésre használhatjuk. Míg virága enyhe hashajtó, bogyója viszont hasfogó, lekvár, finom pálinka készül belőle. Kérgéből főzéssel készíthetünk purgáló, féreghajtó teát. A legenda szerint a bodzafában tündérek laknak, ezért énekelni kell a kivágása közben, hogy a tündérek még időben el tudjanak menekülni.

Többek között ezek a gyógynövények is megtalálhatók abban a speciális keverékben, melyet őszi/tavaszi tisztításra készítettünk Önöknek. Tisztító tea néven keressék egyesületi irodáinkban, interneten. Napi egy csészével igyanak belőle reggel éhgyomorra. Langyosan fogyasszák, különben igen keserű az íze a máj-és epevédő növények miatt. Egy zacskó tea kb. 17 adag, azaz jó 2 hétre elegendő, így egy kúrához legalább 2 zacskó szükséges. Székletlazító, testsúlycsökkentő hatása is van a méregtelenítés mellett.

 

Forrás: A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület honlapja