Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy döntő, amely megváltoztatta a kosárlabdát

2011.11.12

 Hangzatos mondat, de azt hiszem nem lep meg senkit, ha azt mondom, minden sportoló álma, hogy egyszer részese lehessen egy olyan győzelemnek, amely ha nem is a sportágát, de legalább a saját életét megváltoztatja. Egy világra szóló győzelem a Texas Western Főiskola járékosainak is kijárt, méghozzá nem is akárhogy...

 

texas1966.jpg

A '66-os szezonra a Texas Western azt a Don Haskinst szerződtette edzőnek, aki előtte nem túl sikeres, középiskolás lánycsapatokat dirigált. Munkája kezdetén északkeletre utazott, hogy a fekete gettókban toborozzon magának tehetséges játékosokat - iskolájának ugyanis se pénze nem volt (ösztöndíjra), se renoméja. Döntése nem kis megrökönyödést és felháborodást keltett a fehérek által uralt sportban, és a feketék által messze elkerült Texasban. A győzelmek azonban sorra jöttek...

Erről szól a Glory Road (Fekete dicsőség, 2006) című film, amelyet ráadásul a Disney Stúdió gyártott, így szinte biztosak lehetünk a happy endben. Itt azonban jóval többről van szó, erre utal a film legeleje is: "igaz történet alapján". Az ellenfeleknél fel-felbukkan egy-két fekete játékos szezon közben, de az, hogy a Final Four döntőjében a csupa fehér játékossal, köztük Pat Riley-vel felálló Kentucky ellen öt fekete lép pályára a Texas kezdőcsapatában, mindenkit megdöbbent.

Az eredmény persze borítékolható, a film pedig egy hollywoodi meséből szép lassan egy megrázó és elgondolkodtató drámába megy át. Az igazi végkifejlet a stáblista közben van: megszólalnak a mérkőzés igazi hősei, így Pat Riley is, aki jelenleg a Miami Heat elnöke, edzőként pedig öt NBA-aranygyűrűt zsebelt be.

"Büszke vagyok, hogy részese lehettem ennek a megemlékezésnek erről a nagyszerű emberről, Don Haskins-ről. És azokról a játékosokról, akik egyszerűen csak hőssé akartak válni, és kikerülni a szürkeségből, és valami különlegeset véghez vinni. Hogy nyomot hagyjanak maguk után. Nekik sikerült. Megcsinálták."

A film megtekintése után pedig érdemes végignézni az 1966-ös döntő összefoglalóját is. Lesz egy-két hasonlóság...

(Az összefoglaló megtekinthető a Youtube-on.)

Forrás: http://www.vasontodebasket.hu/node/17